Človekov najboljši prijatelj

8 08 2017

Že v pradavnini je človek bival v sožitju z volkom. Skupaj sta lovila, skupaj pokončala plen, skupaj ga razdelila in požrla. Človek in volk sta postala prijatelja, odvisna drug od drugega. Človek je s svojo zvitostjo in premišljenostjo nastavil past, volk pa je plen s svojo hitrostjo in okrutnostjo pregnal v smrt. S stoletji je človek iz partnerja na lovu napravil igračko – psa. Različna obdboja zgodovine, različne potrebe so ustvarile različne pasme psov. Od okrutnih ariedalcev, narejenih za lov na medveda, do pitbullov, ki so pomagali pri zakolu bikov v Španiji. Sčasoma so nastali majhni maltežani in njim podobne igračke, s katerimi so se portretirali svetovni vladarji. Človeški um res ne pozna meja.

Nič se ni spremenilo. Še vedno ima vsak svojega psa. S katerim gre vsak dan na lov: v supermarket, v pekarno, mesnico, na jutranji tek in večerni sprehod. Pes še vedno živi s človekom. Samo prazgodovinsko jamo je zamenjala betonska kletka v eni od stolpnic urbanega naselja. Kje so meje? Včasih so mešanci med nemškim in kraškim ovčarjem celo življenje prelajali priklenjeni na verigo. Nekateri so imeli srečo in imeli čisto svojo ogrado, a nobene svobode. Kaj pa danes?

Pes je postal družinski član. Za na sprehod se obleče, tačke se pred žgočim asfaltom  zavarujejo s posebnimi copatki, na glavi imajo gumice in čopke, da jim dlaka ne zastira pogleda. Na povodcu vlečejo in premikajo svojega gospodarja, da ne veš več, kdo koga pelje na sprehod. Smešni klovni so oropani svoje živalskosti. Pajaci v službi svojih gospodarjev. In njihovi gospodarji jih vodijo povsod. Ta teden sem bil v gostilni na večerji, ko me je za sosednjo mizo pozdravil pes in žalostno gledal v moj krožnik. Z ženo sva se pred nekaj dnevi sprehajala po učni poti ob potoku, ko sta pridrvela psa brez povodca, gospodarja pa daleč zadaj z značilnim stavkom: »Saj ti ne bo nič naredil!« Ko me pes ovohava po vseh mojih najljubših organih in ko mi obliže členek in na nogi začutim njegove zobe, res ne verjamem več, da mi ne bo nihče nič naredil. Pa še žena se smrtno boji psov in po takšnem divjem srečanju še cel večer ni prišla k sebi. Na morju, ob Kolpi – pes, pes, pes. Lulajo, kakajo, nekateri lastniki kakce pospravijo, drugi ne. Veliko pasjih odpadkov se nabere, verjemite mi. In obnašanje ljudi? S psički se obnašajo kot z majhnimi ljudmi. Pogovarjajo se z njimi, jih sprašujejo smešna vprašanja in kar pričakujejo odgovor od psa. »Samo še govoriti ne zna,« mi je ves raznežen razložil kolega. Ko se srečata dva lastnika psov z dvema varovancema, izmenjajo osnovne podatke o pasmi in spolu in dokler se štirinožca ovohavata in preiskujeta, se lastnika pogovarjata o njiju kot o dojenčkih. Kdaj je šel kateri v pasjo šolo, katero vrsto hrane kupujejo, katere ure hodi na sprehode, mogoče celo zahtevajo od psa, da pokaže kakšno novo potezo. Dvomim, da se dve mamici z vozičkom toliko pogovarjata o svojih otrocih kot lastniki psov o psih.

Sedaj me boste ožigosali kot pasjemrzneža. Pa ni res. Rad imam pse. Posebna vrsta živali se mi zdijo. A skrbijo me njihovi gospodarji. Pasji iztrebki povsod po trim stezi, po plaži, na pločnikih. Pasje bevskanje v gostilnah, na plaži, renčanje ob srečanjih, trganje od ust in metanje priboljškov psom … Dajte, no, ljudje. Pustimo psom njihov  svet in posvetimo se človeškim prijateljem, če jih kje najdemo. Če smo ostali sami s psom, je čas za temeljito samoevalvacijo.

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi4 odzivov v “Človekov najboljši prijatelj”

9 08 2017
stricmarc (20:02) :

Preko psa se lažje najde prijatelje.

11 08 2017
Nevenka (13:19) :

In na koncu se skoraj vedno izkaže, da je pes človekov najboljši prijatelj. Ljudje množično razočarajo ljudi, psi ne. Je treba imeti najprej veliko prijateljev in psa, z leti se vse izkrstalizira v drugačno sliko. Potem znaš ceniti psa, večina ljudi pa ostanejo znanci in ne priajtelji. Če ima človek v resnici enega prijatelja, ki to tudi je, je zelo dobro. Grdo ravnanje z živalmi, nespoštovanje njihovih osebnosti, je pa znak primitivizma, čeprav nekateri v sedanjem času živali nasilno počlovečujejo, kar je pa res neumnost….Oblekice na prokah, baletna krilca na psičkah….biserne ogrlice. No, s tem se pa tudi jaz ne strinjam. Pes ni igračka.

18 09 2017
Tomaž Gorec (23:34) :

Ne spomnim se kdaj sem na plaži videl kakšen pasji drek. Je pa na plažah cel kup cigaretnih ogorkov, ki so meni osebno sto krat bolj nagravžni od pasjega dreka.

24 11 2017
dusko dusko (12:40) :

Problem pasjega dreka je njegov specifičen vonj, ki poskrbi, da imajo tudi slepi nekaj od njega. In pa hudič se prime na podplat in hodi s teboj v avto, kjer te njegov vonj spremlja še in še! To je razlika med nagravžnim čikom in nagravznim drekom – se pa strinjam, da je tudi čik višek kulture.

Komentiraj

Uporabite lahko naslednje tage : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !